Op een paar meter van het stadhuis en de vele terrassen van het marktplein, een stedelijke oase, opent Hotel Neuvice zijn deuren voor u... "En Neuvice"!

En Neuvice, de naam van enige straat in Luik die zijn middeleeuwse indeling heeft behouden, betekent "op de nieuwe weg", en werd in de 12e eeuw aangelegd om kooplieden die per boot in Luik aankomen ter hoogte van de Quai de la Goffe, toe te laten hun goederen te vervoeren. Goederen naar de dagelijkse markt die plaats vond op Place du Marché, voor het stadhuis.

En Neuvice was de straat van goudsmeden en drukkers in de 18e eeuw. In die periode vestigde zich er ook Jean-François Bassompierre, drukker van de prins-bisschop.

Tijdens de Belle Epoque was deze al eeuwenoude straat in het centrum van Luik, toen een van de rijkste steden van Europa dankzij de kolen- en staalindustrie, nog steeds de thuisbasis van gerenommeerde bedrijven.

Vanaf de jaren '70 verplaatste het centrum van de stad zich naar de linkeroever van de Maas, die met z’n modernere constructies een exodus van bezoekers en commerciële activiteit met zich meebracht.

De sage van de renovatiewerken aan het Saint Lambertplein, een belangrijke schakel tussen En Neuvice en dit nieuwe hypercentrum van de stad, zorgde ervoor dat het historisch centrum door de autoriteiten verder werd verwaarloosd. En Neuvice begon te verkommeren, en dit ging zo door tot het einde van de renovatiewerken aan het Saint-Lambertplein. Het einde van die werkzaamheden betekende een nieuw startpunt voor de vernieuwing van het nu ontsloten Historisch Hart van de Stad.

Het is in deze context dat Hotel Neuvice in juni 2012 werd opgericht. Het hotel is klein maar stijlvol en weerspiegelt de ambitie en dynamiek van een bruisende wijk in wording.

Sinds enkele jaren heeft de straat En Neuvice zijn plaats in de harten van de Luikenaars herwonnen en is het opnieuw een bruisende hot spot van kwaliteitswinkels en ambachtslieden geworden. De combinatie van levenskunst met respect voor erfgoed en moderniteit met integratie van alle nieuwe fasciliteiten zorgt voor een bijzondere sfee, met plaats voor allerlei kruisbestuivingen, een keur aan lokale producten, kansen voor ambachtslieden en makers, sociale samenhang en oog voor duurzaamheid.

De  gerenoveerde historische gebouwen van Hotel Neuvice maken deel uit van deze geest en biedt gasten vandaag de dag een charmant toevluchtsoord in de stad zijn twaalf sobere maar moderne. De bibliotheek, een ontstpanningsruimte met open haard, boeken en magazines, komt uit op de binnenplaats met een typisch 18de-eeuwse houten architectuur, een oase van rust in de stad.

In 2013 won Hotel Neuvice de prijs van Stedenbouw van de stad Luik (Prix de L'urbanisme de la ville de Liège 2013 ) en een vermelding als Erfgoed van de Stad Luik (Prix du Patrimoine et du Matrimoine de Liège).

Een verblijf in Hotel Neuvice betekent dus ook dat u zich onderdompelt in meer dan 500 jaar geschiedenis van het Hart van Luik, belichaamd door de mannen en vrouwen die er trots wonen of werken in een geest van gastvrijheid en vrijgevigheid.

Wist u dat?

De gebouwen die door Hotel Neuvice werden gerenoveerd, waren ooit de woning en werkplaats van de beroemde meester-drukker Jean-François Bassompierre, benoemd tot drukker door de prins-bisschoppen van het Prinsdom Luik, en welbekend door zijn herdrukken van Voltaire, Diderot en Mormontel.

Van Bassompierre wordt gezegd dat hij tegen zijn tegenstanders, boos over zijn herdrukken, antwoordde: "Alles wat goed is om te lezen, wordt in Luik gedrukt!" … Een heilig karakter dat je nog steeds kunt voelen tijdens je bezoek aan Cité Ardente.